Motor

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere “motor” diyoruz. Otomobil motorları kendi içlerinde birçok farklı sınıfa ayrılıyor.

Motor Bakımı Nedir?
Motor bakımı, konunun uzmanları tarafından yapılan ve motorun deforme olan parçalarının değiştirilmesine verilen genel bir addır. Motor bakımı ile eskiyen veya deforme olan parçalar değiştirildiği için yakıt tüketiminin azalması veya aracın performansının artması sağlanabilir.

Motor Bakımı Nasıl Yapılır?
Motor bakımının süresi, araçların türlerine göre değişiklik gösterebilir. Benzinli araçlar genellikle 15 bin, dizel araçlar ise 10 bin kilometre katettiğinde bakıma ihtiyaç duyar. Ayrıca araçlar belirtilen kilometre sınırlarına ulaşmasa bile yıllık olarak bakıma girmesi gerekir. Bakımlarda araçların rutin kontrolleri yapılır ve özellikle motor incelenir.

MRC OTOMOTİV

Mekanik

Mekanik bakım hizmetleri kapsamında otomobilin tüm mekanik aksamları ile ilgili sorunlar tespit edilerek değişim ve bakımı yapılır. Mekanik aksamlardaki sorunlar tespit edilir ve gerek onarım gerekirse de değişim hizmetleri yapılır. MRC OTOMOTİV tüm değişim ve bakım uygulamalarında son teknolojiyi kullanır. Alanında profesyonel olarak çalışan ekibi sayesinde tüm mekanik bakım hizmetleri titizlikle sürücülere sunulmaktadır.

 

Bakım & Onarım

Motorlu araçlarda önemli parçaların belirli aralıklarla kontrolünün sağlanması, gerekli ayarlamaların yapılması ve arızalı yada eskiyen parçaların değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu işlemlerin tümüne bakım onarım denilmektedir

MRC OTOMOTİV

Şanzıman

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

Şanzıman bakımı nasıl yapılır?

Şanzıman bakımında esas olan yağ kaçağı kontrolüdür. Periyodik bakımlarda yağ kaçağı kontrolü olası büyük arızalardan sizi koruyabilir.
Aracınızın üreticisi tarafından önerilen marka ve miktar ile şanzıman yağını her 40 bin kilometrede bir değiştirilmelidir. Olası yağ kaçaklarında yetkili ve uzman bir serviste derhal müdahale edilmelidir.

MRC OTOMOTİV

Elektrik

Araba elektriği nedir?
araç elektriği nedir ile ilgili görsel sonucu
Elektrik; motoru çalıştırmak, bujilerin motordaki hava-yakıt karışımını ateşlemek, far ve lambaları yakmak, kontrol paneli, klima, cam silecekleri, ses sistemi ve benzeri diğer elektrikli parçalarını çalıştırmak için gereklidir. Araçtaki elektrik akümülatörden sağlanmaktadır.

MRC OTOMOTİV

Akü

Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan, ihtiyaç durumunda depoladığı gücü elektrik enerjisi olarak veren cihazlara akü ya da uzun adıyla akümülatör denir. Akım toplar, batarya ve biriktireç olarak da adlandırılır. Bütün akü çeşitleri yapısal olarak birbirine benzer ve elektrokimyasal hücrelere sahiptir.

Akünün yapısını gövde, pozitif ve negatif kutup başları, şarj göstergesi ve seperatörlerin yanı sıra ara elemanlar oluşturur. Yapıda kullanılan materyallerin uygunluğu ve kalitesi, akünün değerini belirler.

MRC OTOMOTİV

Klima

Klimalar, soğutma çevrimi kullanarak bir ortamı ısıdan arındıran (ortam sıcaklığını azaltan), ortamdaki fazla nemi alıp ortama taze hava sağlamak amacıyla tasarlanan cihazlardır

MRC OTOMOTİV

Fren Sistemi

Araçlar için olmazsa olmaz denilebilecek aksamların başında fren mekanizması gelmektedir. Fren mekanizması tüm diğer aksamlar gibi bakıma muhtaçtır. Zamanla, kullanım nedeni ile eskiyen, kullanım ömrü azalan veya biten fren aksamı parçalarını değiştirmek gereklidir.

MRC OTOMOTİV

Yedek Parça

Otomobiller yapı taşlarına ayrıldığında yaklaşık 30.000 parça ortaya çıkar. Otomobil üreticileri parçaları sadece otomobil üretiminde kullanmaz. Aynı zamanda bir arıza durumunda onarımı kolay bir şekilde sağlamak için yedek parça da üretir.

Aracınızın bakımları esnasında kullanılan tüm yedek parçalar en kaliteli ve uygun fiyatlarla siz müşterilerimize sunuyoruz.

MRC OTOMOTİV

Direksiyon Kutusu Tamiri

Araçların tekerlerinin kontrolünü sağlayan direksiyon mekanizmasının en önemli parçalarından biri direksiyon kutusudur. Aksi halde aracın yönü değiştirilemez ve yol hakimiyeti sağlanamaz. Direksiyon kutusu direksiyon simidinden aldığı komutları tekerlere aktarır. Bu mekanizma sayesinde aracın kontrolü sağlanır ve trafik kazalarının önüne geçilir. Güvenli bir sürüş için direksiyon kutusu mekanizmasının doğru bir şekilde çalışması gerekir.Bu  sebeplerden direksiyon sistemindeki oluşan arıza ve bakımları uzman ekipler tarafından yapılmaktadır.

MRC OTOMOTİV

Motor Revizyon

Her şeyde olduğu gibi, motorların da ömrü doluyor. Zaman içinde, yıllar geçtikçe ve çalıştıkça, aşınmış, körelmiş, sızdırmaya yeltenmiş ve işlevini yerine getiremiyor olan silindirler, pistonlar, krank mili, yataklar vb. parçaların eğer kurtarılabilecek durumdaysa, talaşlı işlemler uygulanarak eski hâline getirilmesi, eğer kurtarılabilecek durumda değilse, yerine yeni yedek parçalar takılarak bütünün oluşturulmasına rektifiye işlemi denir. Talaşlı işlemler torna benzeri aletlerde yapılır. Yapılan bu talaşlama işlemine, silindirlerin zamanla üzerinde oluşan atıklarla artık birleşip, işlevini yerine getiremiyor olması sebebi ile tornada ince işçilikle eski durumuna getirilmesini bir örnek olarak verebiliriz.

MRC OTOMOTİV